Israël, de Verenigde Staten en afgevaardigden van een nieuw opgerichte “internationale stichting” zijn dichtbij een deal over het hervatten van noodhulp aan Gaza. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios. Hulporganisaties slaan al weken groot alarm over het tekort aan hulpgoederen in Gaza.
Twee Israëlische functionarissen en een anonieme Amerikaanse bron zeggen dat er bijna een akkoord is. Belangrijkste voorwaarde voor Israël is dat de spullen niet bij Hamas terecht komen. De bedoeling is dat er in Gaza kampementen worden gebouwd waar Palestijnse burgers één keer per week heen kunnen gaan om één hulppakket per gezin te ontvangen. Dat zou genoeg moeten zijn voor een week. Gisteren berichtte The Times of Israel al over dit plan, maar de status was hiervan was toen nog onduidelijk.
De stichting die bij die operatie betrokken is, zal geleid gaan worden door humanitaire organisaties, met een adviesraad van “prominente internationale figuren”, schrijft Axios. Israël zou bereid zijn de infrastructuur te regelen voor de kampementen. Een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf moet de logistiek en de beveiliging regelen.
Binnen twee weken
Volgens een Amerikaanse bron verwachten Trump en buitenlandminister Rubio van de VN en hulporganisaties dat ze onder de nieuwe afspraken ervoor zorgdragen dat Hamas geen toegang krijgt tot de goederen.
Er zou nu nog gesproken worden met landen die de stichting willen sponsoren, zodat die humanitaire goederen kan inkopen. Over een kleine twee weken moet de hulp opgestart zijn. Dan staat een bezoek van Trump op de planning aan de regio. Hij doet Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten aan. Voor zover bekend gaat hij niet naar Israël.
Druk van Trump
De druk op Israël om weer humanitaire hulp toe te laten werd de laatste dagen flink opgevoerd. President Trump drukte premier Netanyahu vorige week op het hart iets te doen voor “mensen in Gaza die lijden”. Trump drong aan op het sturen van voedsel en medicijnen.
De blokkade van hulpgoederen ging ongeveer twee maanden geleden in, toen er een eind kwam aan het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Amnesty International noemde het tegenhouden van die hulp “een genocidale handeling”, bedoeld om de “fysieke vernietiging van Palestijnen in Gaza”, teweeg te brengen.
Ook meerdere hulporganisaties zeggen te vrezen dat duizenden mensen in Gaza binnen een maand zullen sterven aan hongersnood als de situatie niet verandert.