CPB: minder economische groei in Nederland door Trumps importheffingen

De Nederlandse economische groei zal dit jaar en volgend jaar een stuk minder groeien als de Amerikaanse president Trump zijn importheffingen doorzet. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Voor dit jaar voorziet het CPB in dat geval een groei van 1,5 procent in plaats van 1,9 en voor 2026 0,9 procent in plaats van 1,5.

Op 2 april kondigde Trump voor allerlei landen en regio’s importheffingen aan. Voor de EU was dat 20 procent. Daardoor wordt de export van goederen van hier naar de VS duurder en minder aantrekkelijk. Na een week pauzeerde Trump die heffingen voor de meeste landen alweer, voor 90 dagen, maar in dit onderzoek gaat het CPB er dus vanuit dat die heffingen van 20 procent er wel komen.

Het CPB is een onafhankelijk economisch onderzoeksinstituut dat gefinancierd wordt door de Rijksoverheid. De voorspellingen van het CPB worden door de overheid gebruikt bij het maken van beleid.

Grotere onzekerheid

Er zijn directe gevolgen van de heffingen, zoals minder export van Nederland naar de VS. Het effect daarvan op de economie is niet heel groot, omdat de goederenexport naar de VS maar 5,9 procent is van de totale Nederlandse export.

Toch leiden de heffingen tot onzekerheid over de economie, zegt het CPB, en daardoor zullen bedrijven minder willen investeren. Door de onzekerheid dalen hun investeringen in een jaar tijd met 5 procent, verwacht het CPB.

Voor de langere termijn verwacht het bureau een kleiner effect op de economische groei, want bedrijven hebben dan meer tijd gehad om zich aan te passen en nieuwe afzetmarkten te vinden voor hun producten.

Goedkopere dollar

Voor eind 2026 verwacht het CPB dat de Nederlandse economie door de heffingen 1 procent minder gegroeid zal zijn dan zonder heffingen. Voor de langere termijn is dat negatieve effect dus kleiner, namelijk rond de 0,5 procent.

De importheffingen zullen er niet toe leiden dat de inflatie in Nederland hoger wordt, verwacht het CPB. Dat komt vooral doordat de dollar sinds de aankondiging goedkoper is geworden. Daardoor betaalt Nederland minder voor import uit de VS. En ook aardolie wordt goedkoper door de gedaalde dollar, want de internationale oliehandel gaat in dollars.

Bij Theo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *