Bewustwordingscampagne om natuurbranden te voorkomen

De brandweer roept de hulp in van bewoners en recreanten in natuurgebieden om natuurbranden te voorkomen. Met een landelijke campagne vraagt de brandweer om na te denken over het beperken van de risico’s. Het gaat bijvoorbeeld om het opruimen van afval, het verwijderen van dorre bladeren in de dakgoot en barbecueën met een stoplijn.

“We zien grote veranderingen, meer branden, intensere branden en vaker gebeuren branden gelijktijdig. Soms hebben we simpelweg te weinig capaciteit”, zegt Diemer Kransen, directeur van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland tegen Omroep Gelderland. “En als je bedenkt dat branden grotendeels door mensen zelf wordt veroorzaakt, betekent dat er nu echts iets moet gebeuren.”

Kransen zegt verder: “We kunnen dit niet alleen. Met meer brandweerwagens, nieuwe spullen en mankracht komen we er niet. We moeten het bij de kern aanpakken: het begint bij ons eigen gedrag in de natuur.”

Veel meldingen dit jaar

In 2024 waren er 170 natuurbranden. In de eerste drie maanden van dit jaar werden al 166 meldingen gedaan. Tachtig procent van de natuurbranden ontstaat door menselijk handelen, zoals roken in de natuur. Zelfs het parkeren van je auto kan brand veroorzaken. “Als de uitlaat heet is, en je parkeert in hoog gras of andere begroeiing, dan kan er zomaar brand onder de auto ontstaan”, zegt Kransen.

Dat er steeds meer risico is op natuurbranden komt door steeds extremere weersomstandigheden, zegt brandweercommandant Anton Slofstra. “Door periodes met plotseling veel regen groeit er ineens meer vegetatie. Een periode van extreme droogte daarna, zorgt ervoor dat vegetatie uitdroogt. Daarna heb je veel brandbaar materiaal in de natuur, en dan is het heel gevoelig. Bovendien breidt het zich razendsnel uit.”

Snoeien

Recreanten of vakantievierders kunnen op veel dingen letten, komt naar voren in de campagne. Barbecueën kan het best op een stenen ondergrond, bij voorkeur met een zogeheten stoplijn waardoor een eventuele brand zich minder snel verspreidt. En wie in de natuur wil roken, moet checken of de peuk wel volledig uit is en die bij voorkeur thuis weggooien.

Ook doen bewoners van natuurgebieden en eigenaren van vakantiehuizen er goed aan brandbare begroeiing te snoeien en afval op te ruimen.

Bij Theo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *