De brand in de Iraanse haven Shahid Rajaee is volgens de autoriteiten geblust. Het haventerrein stond sinds zaterdagmorgen in brand na een zware explosie. Het officiële dodental is opgelopen naar zeventig. Ook raakten raakten ruim duizend mensen gewond.
De oorzaak van de ontploffing zou nog worden onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat de explosie te maken had met het Iraanse raketprogramma. De autoriteiten hebben geen mogelijke verklaring gegeven. Het havenbedrijf weerspreekt berichten dat er raketbrandstof aanwezig was op het terrein.
Ruim honderd gewonden in ziekenhuis
Honderden brandweermensen en hulpverleners werden ingeschakeld vanwege de hevige brand. Het is onduidelijk hoeveel gewonden er nog in het ziekenhuis liggen. Gisteren waren dat er 138. Minister van Binnenlandse Zaken Momeni maakte vanmiddag bekend dat het vuur is gedoofd.
Shahid Rajaee ligt in het zuiden van Iran aan de Golf van Hormuz. Op satellietfoto’s zijn volgens persbureau AP twee grote kraters te zien. Een gebouw ernaast is volledig weggevaagd en een ander pand is zwaar beschadigd.
Bekijk hier dronebeelden van de ravage:
Volgens het internationale maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey had de haven in maart een lading chemicaliën ontvangen waarmee vaste brandstof voor raketten kan worden gemaakt.
Eerder meldde The Financial Times al dat er in januari twee schepen uit China waren aangemeerd met eveneens een voorraad van deze chemicaliën. De havenmeester van Shahid Rajaee doet deze publicaties echter af als onzin.
Vastebrandstofraketten hebben als strategisch voordeel dat ze snel inzetbaar zijn; het zou langer duren om ballistische raketten met vloeibare brandstof vol te tanken voor gebruik. Chinese bedrijven spelen een sleutelrol bij de productie van raketten in Iran, waar internationale sancties tegen zijn ingesteld.
Onderhandelingen met VS
De zware explosie valt samen met onderhandelingen tussen Iran en de VS over het Iraanse atoomprogramma. Iran is in gesprek met de regering-Trump over beperking van zijn nucleaire capaciteiten in ruil voor de opheffing van economische strafmaatregelen. President Trump heeft gedreigd met luchtaanvallen als er geen deal komt.