De Verenigde Staten en Iran zullen op 26 april hun onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma voortzetten in Oman. Experts zullen zich voegen bij de onderhandelingen voor een mogelijke deal. Vandaag zaten de twee landen voor de tweede keer in korte tijd om tafel.
De Iraanse minister Abbas Araghchi van Buitenlandse Zaken suggereert dat er beweging in de gesprekken zit. “Ik hoop dat we een betere positie zullen hebben na de technische onderhandelingen”, zegt Araghchi tegen de Iraanse staatstelevisie. “Deze keer waren we succesvol in het beter begrijpen van elkaars doelen en principes.”
De VS heeft nog niet gereageerd.
Tweede keer in korte tijd
Het gesprek van vandaag begon rond het middaguur in Rome op de ambassade van Oman. Dat land bemiddelt in de onderhandelingen tussen de partijen, die elkaar wantrouwen.
Een week geleden was het eerste gesprek “op hoog niveau” in Oman. Delegaties van beide landen spraken met elkaar via onderhandelaars. De leiders van de delegaties, Araghchi en de Amerikaanse Steve Witkoff, Trumps speciaal gezant voor het Midden-Oosten, ontmoetten elkaar toen alleen na afloop even.
Vorige week werd voor zover bekend nog niets afgesproken, maar beide partijen waren positief over de bijeenkomst. Vandaag ging het opnieuw om “indirecte gesprekken”, werd op de Iraanse staatstelevisie gezegd. Wie er precies aan tafel zaten, is niet duidelijk.
Atoomwapens dichterbij
De spanningen tussen de landen bestaan al langere tijd, maar liepen de laatste tijd op. Sinds Trump in zijn vorige presidentstermijn de atoomdeal tussen meerdere grootmachten en Iran eenzijdig beëindigde, verrijkt Iran weer uranium om atoomwapens te maken. De VS is bang dat Iran daar steeds dichterbij komt en dat atoomwapens vervolgens ook in handen kunnen vallen van pro-Iraanse groeperingen.
In maart stuurde Trump het regime in Teheran een brief waarin hij hen sommeerde tot het voeren van gesprekken. Dat viel niet in de smaak bij ayatollah Khamenei, die het “bullebaktactiek” noemde. Ook president Pezeshkian liet weten dat Iran zich niet laat commanderen. Met gesprekken via bemiddelaars ging het land wel akkoord.
Dreigementen
President Trump probeert op allerlei manieren druk te zetten op Iran en de onderhandelingen. Hij dreigt met bombardementen en nog voor de gesprekken begonnen, probeerde hij zijn dreigementen kracht bij te zetten door alvast enkele bommenwerpers van stal te halen in de Indische Oceaan.
Iran is na Rusland het meest gesanctioneerde land ter wereld. Het land ontkent atoomwapens te maken.